Kravský sýr Fontina D Alpeggio DOP Jotaz
Ceněný sýr z údolí Ollomont vyráběný ručně ve velmi omezeném množství v mini sýrárně rodiny Jotaz. Její základ tvoří nepasterizované horské a v letním období vysokohorské mléko od vlastního třicetihlavého stáda. Sýr je světle žlutý, pružný, s malými oky a zraje 3 až 4 měsíce. Fontina je díky plnotučnému mléku z čistých pastvin ve výšce až 2 000 m krásně aromatická, bohatá na bílkoviny a tuky, obsahuje i hodnotné minerální látky jako je vápník a fosfor. Její použití je neuveřitelně univerzální. Můžete ji dát do panina, zapéct s bramborami, podávat jako fondutu nebo konzumovat jen tak za studena.
za 100 g
Složení: kravské mléko, syřidlo, sůl
Alergeny: mléko
Skladujte při teplotě +4 °C až +7 °C.
Země původu: Itálie
Typický zimní pokrm obyvatel údolí Aosta je fonduta. Vznikla jako udržitelné jídlo – ekonomicky rozumné využití odkrojků sýra. Ideální nádoba na vaření je kotlík s kulatým dnem, aby se při vaření sýr mohl lépe promíchávat šlehací metlou. Fonduta se podává jako předkrm nebo hlavní chod i jako sýrová omáčka k těstovinám nebo rýži. Klasická fonduta se servíruje v keramické misce s opečenými kousky chleba. Milovníci lanýžů mohou v sezóně dozdobit lupínky bílého lanýže.
Recept Fonduta Valdostana
Ingredience
400 g nepříliš zralého sýru fontina bez kůrky
250 ml čerstvého plnotučného mléka
30 g másla
4 žloutky
sůl, bílý pepř
opečené krajíčky chleba
Postup
Fontinu nakrájíme na kousky a na 4 hodiny naložíme do mléka. Máslo rozpustíme ve vodní lázni v nádobě na fondue nebo středně velkém hrnci. Přidáme kousky sýra a 3 lžíce mléka, ve kterém byla fontina naložena. Zmírníme teplotu a vodu udržujeme těsně pod bodem varu. Za stálého míchání rozpustíme sýr. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky a směs rychle vmícháme do sýrové hmoty až vznikne hustý, jednolitý krém. Osolíme, opepříme, vlijeme do keramických misek a podáváme s opečeným chlebem.
Jotaz
Simone a Gillio Jotaz na svém malém horském statku nedaleko Ollomontu chovají pouhých 30 krav, které díky místním bylinám dávají neuvěřitelně aromatické mléko, zvláště pak v letním období. Nepasterizované mléko a zpracování za nízkých teplot způsobí, že v každém kousku Fontiny můžete cítit alpskou louku v okolí statku rodiny Jotaz.