Pecorino Abruzzo DOC Torre Dei Beati
Odrůda Pecorino je velmi zajímavá autochtonní odrůda z oblasti Marche a Abruzza. Plodí jen velmi málo, a i proto téměř upadla v zapomnění. V posledních letech však díky několika nadšeným vinařům opět nabývá na popularitě. A není se čemu divit. V podání Fausta Albanesiho z vinařství Torre dei Beati, který tuhle odrůdu pěstuje ekologicky na kopcích mezi pobřežím a horským masivem Gran Sasso v Abruzzu, se může pochlubit elegantním aroma citrusů a květin, které doplňují hřejivé tóny medu a bylin. Díky výrazné kyselince a šťavnaté mineralitě se skvěle hodí k tučnějším či krémovějším pokrmům jako je fritto misto či risotta. Hravost a barvitost Pecorina Torre dei Beati skvěle vystihuje i etiketa, kterou vytvořila Faustova dcera.
Odrůda: 100 % Pecorino
Zrání: 6 měsíců na nerezu
Doporučení: výrazné tučnější či krémovější pokrmy jako risotto, gnocchi ai quattro formaggi, smažené ryby a mořské plody
Teplota podávání: 12 °C
Alergeny: siřičitany
Alkohol: 14 %
Země původu: Itálie
Torre dei Beati
Vinařství Torre dei Beati vzniklo v roce 1999, když Fausto Albanesi převzal vinice po svém tátovi. Hned od samého začátku věděl, že chce vyrábět kvalitní, poctivá vína, vyjadřující to nejlepší z lokálních odrůd, a proto hned začal hospodařit v bio režimu a v roce 2000 světlo světa spatřila první lahev Montepulciana d'Abruzzo. Víno nejprve vyráběl pouze v přízemí starého venkovského domku uprostřed vinice, později prostory rozšířil o sklep a nové výrobní prostory. Fausto a jeho rodina se stará o 21 hektarů vinic ve vyhlášené vinařské oblasti Loreto Aprutino. Vinice se nachází na kopcích ve výšce 300 m n.m. mezi horským masivem Gran Sasso a pobřežím. Přes den tu panují příjemné teploty ovlivněné vlahým vánkem od moře a v noci pak teplota výrazně klesá díky chladnému vzduchu z hor. Dobře ventilované vinice nejsou tak náchylné na plísně a jiné choroby, proto je možné pěstování révy zcela bez chemie. Nejstarší vinice byly osázeny již v 70. letech odrůdou Montepulciano d'Abruzzo, kterou později doplnily další dvě autochtonní bílé odrůdy: Pecorino a Trebbiano d'Abruzzo. Hnacím motorem celého vinařství je Faustova neutuchající zvědavost, která jej nutí neustále experimentovat, sledovat vlastnosti jednotlivých odrůd a snažit se o to, aby jeho vína co nejlépe vyjadřovala terroir a jedinečné charakteristiky lokálních odrůd.