Montepulciano d Abruzzo DOC Mazzamurello Torre Dei Beati 2019/20
Montepulciano d'Abruzzo Mazzamurello se zrodilo na nejstarší vinici vinařství Torre dei Beati. Tu osázel v 70. letech tatínek současného majitele a vybral si k tomu nejznámější lokální odrůdu Montepulciano, která se v Abruzzu pěstuje po staletí. Vinice rodiny Albanesi leží na kopcích mezi pobřežím na jedné straně a vysokými štíty Apenin na straně druhé. Révu pěstují ekologicky, bez chemie a pro svá vína vybírají jenom ty nejlepší hrozny. Mazzamurello zraje 20 měsíců na baricích a kromě toho prochází batonáží. Díky tomu se víno pyšní výraznou strukturou a vyvážeností, ovocným aroma doplněným elegantními květinovými a kořeněnými tóny. Dobře doplní výrazné pokrmy jako je hovězí guláš, dušené kančí či vyzrálé sýry.
Odrůda: 100 % Montepulciano
Zrání: 20 měsíců v baricích z francouzského dubu s batonáží na kvasinkách
Doporučení: výrazná masa, hovězí guláš, dušené kančí, vyzrálé sýry
Teplota podávání: 18-20 °C
Alergeny: siřičitany
Alkohol: 14 %
Země původu: Itálie
Torre dei Beati
Vinařství Torre dei Beati vzniklo v roce 1999, když Fausto Albanesi převzal vinice po svém tátovi. Hned od samého začátku věděl, že chce vyrábět kvalitní, poctivá vína, vyjadřující to nejlepší z lokálních odrůd, a proto hned začal hospodařit v bio režimu a v roce 2000 světlo světa spatřila první lahev Montepulciana d'Abruzzo. Víno nejprve vyráběl pouze v přízemí starého venkovského domku uprostřed vinice, později prostory rozšířil o sklep a nové výrobní prostory. Fausto a jeho rodina se stará o 21 hektarů vinic ve vyhlášené vinařské oblasti Loreto Aprutino. Vinice se nachází na kopcích ve výšce 300 m n.m. mezi horským masivem Gran Sasso a pobřežím. Přes den tu panují příjemné teploty ovlivněné vlahým vánkem od moře a v noci pak teplota výrazně klesá díky chladnému vzduchu z hor. Dobře ventilované vinice nejsou tak náchylné na plísně a jiné choroby, proto je možné pěstování révy zcela bez chemie. Nejstarší vinice byly osázeny již v 70. letech odrůdou Montepulciano d'Abruzzo, kterou později doplnily další dvě autochtonní bílé odrůdy: Pecorino a Trebbiano d'Abruzzo. Hnacím motorem celého vinařství je Faustova neutuchající zvědavost, která jej nutí neustále experimentovat, sledovat vlastnosti jednotlivých odrůd a snažit se o to, aby jeho vína co nejlépe vyjadřovala terroir a jedinečné charakteristiky lokálních odrůd.