Brunello di Montalcino DOCG Tenuta Le Potazzine 2018
Vynikající, výborně vyvážené čisté Brunello, které Gigliola se svými dcerami vyrábí z vlastních hroznů Sangiovese v bio kvalitě. Poměrně vysoko položené (kolem 500 m n.m.) vinice Le Prata a La Torre vínu dodávají svěžest a 42 měsíců zrání na dubu zaručuje plnost a strukturu. Skvělý ročník 2018 získal 98/100 bodů od průvodce 100 nejlepších italských vín a vinařů (Luciano Ferraro a Luca Gardini).
Odrůda: 100 % Sangiovese
Zrání: 42denní fermentace na autochtonních kvasinkách bez kontroly teploty, 42 měsíců zrání ve velkých sudech ze slavonského dubu
Doporučení: vyzrálá pecorina, dušené kančí, t-bone steak fiorentina
Teplota podávání: 18 °C
Alkohol: 14 %
Alergeny: siřičitany
Země původu: Itálie
Le Potazzine
Tři kilometry západně od městečka Montalcino spravuje Gigliola s dcerou Violou a Sofií malé butikové vinařství, které díky vyšší poloze a extrémní péči dává skvělá vína. Jejich Rosso i Brunello je ztělesněním elegance Sangiovese. Za celých 30 let existence se rozhodli udělat jen čtyřikrát Brunello riserva. Ta poslední z roku 2019 je opravdovým velikánem a díky extrémně nízké produkci (3000 lahví) i raritou pro sběratele.