Berteru en Rose 2023 Gungui
Jedno z nejzajímavějších italských růžových vín z lokální sardinské odrůdy Cannonau di Sardegna, vyrobené v ultra limitovaném množství pouhých 1174 lahví! Vinice, na nichž roste, se nachází ve vyhlášené oblasti u vsi Mamoiada na Sardinii v úctyhodné výšce 830 m n.m. Díky tomu je tahle růžovka nejenom plná, ale zároveň velmi svěží a výrazně minerální. Luca Gungui je doslova mikrovinař. Obhospodařuje pouhé 3 hektary vinic a ročně vyrobí maximálně 10 000 lahví, které ručně čísluje. Celé vinařství jede v bio režimu, bez pesticidů i zavlažování.
Odrůda: 100 % Cannonau
Zrání: v nerezových tancích
Doporučení: těstoviny, grilované mořské plody, pečené kuře
Teplota podávání: 8-10 °C
Alkohol: 14 %
Alergeny: siřičitany
Země původu: Itálie
Luca Gungui
Luca Gungui se ve svém maličkém vinařství řídí heslem „méně je více“ a výsledek stojí rozhodně za to. Poblíž vyhlášené vinařské vesnice Mamoiada ve střední části Sardinie obhospodařuje necelé 3 hektary vinic, z nichž některé jsou staré až 60 let. Svou řadu vín pojmenoval Berteru, což v místním dialektu znamená upřímný. A přesně takový je Luca a jeho vína. Od samého začátku vinohradničí v bio režimu, nezavlažuje, révu ošetřuje pouze přírodními prostředky a jenom tehdy, pokud je to opravdu třeba. Samozřejmostí jsou autochtonní kvasinky, absence filtrace a naprosté minimum siřičitanů. Luca se zaměřuje na tradiční místní odrůdu Cannonau, která se v jeho podání může pochlubit vyšší kyselinkou a neobvyklou svěžestí. Za tou stojí především poloha vinic ve výškách 600–730 m n.m. a s ní spojené obrovské teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, jimž musí réva čelit. Sklizeň probíhá ručně, a i celý proces vinifikace se nese v „rodinném“ duchu. Představte si, že první ročník Luca dokonce vyrobil v tátově garáži! Od té doby se posunul o několik úrovní výš, ale celková roční produkce zůstává velmi limitovaná a pohybuje se okolo 10 000 lahví, které jsou ručně číslovány.