Barbera DOC Bio La Zerba 2022
Dobře strukturovaná Barbera s plnou sametovou chutí a tóny třešní, ostružin a švestek. Šest měsíců zraje na nerezu a dalších šest měsíců v láhvi. Výborná s druhými chody na bázi červeného masa a zvěřiny nebo s vyzrálými sýry.
Odrůda: 100 % Barbera bio
Zrání: 6 měsíců na nerezu
Doporučení: červené maso, zvěřina, vyzrálé sýry
Teplota podávání: 16 °C
Alkohol: 15 %
Alergeny: siřičitany
Země původu: Itálie
Maličké ekologické vinařství La Zerba založila rodina Lorenzi v roce 1973.
Jejich 12 hektarů vinic, osázených převážně místními odrůdami Cortese a Barbera, leží v kopcovité krajině kolem vesnice Tessarolo, která je součástí DOC Gavi. Roční produkce tohoto rodinného vinařství nepřesahuje 50 000 lahví. Díky vyšší poloze kolem 300 m n.m. jsou jejich vína méně ovocitá, více minerální, strukturovaná a svěží než je tomu u klasických vín z Gavi. K tomu přispívá i specifické složení jílovité půdy, která je tu neobvykle výrazně červená a velmi bohatá na minerály. La Zerba je kompletně biologické vinařství, ve kterém vinice hnojí pouze bio hnojem, půdu obohacují zaorávkou a plevel odstraňují výhradně mechanicky. Samozřejmostí je ruční sklizeň a velmi omezené používání siřičitanů. Celý pozemek obklopují lesy, které zajišťují ochranu před znečištěním, ale také pomáhají vytvářet harmonický a rozmanitý ekosystém.
Rodina Lorenzi nechává svá vína zrát převážně v nerezových tancích, skutečnou raritou je jejich Gavi zrající v terakotových amforách. V nich víno spontánně kvasí na slupkách zhruba jeden měsíc, po odstranění slupek víno dál zůstává v amforách a během ledna/února, kdy je nejchladněji, jsou amfory přemístěny ven, kde se víno vlivem chladu stabilizuje. Na jaře se víno přelije a až do nalahvování zůstává na jemných kalech. Díky absenci filtrace zůstává přirozeně zakalené a má velmi bohatou chuť, která ještě více vynikne, když víno necháte před konzumací 10-15 min. vydýchat.