Barbaresco Serraboella DOCG 2020 Cigliuti
Ikonické víno rodiny Cigliuti z téměř 60 let starého vinohradu v Neive. Renato byl prvním a po tři dekády jediným vinařem, který na etiketě uváděl jméno cru Serraboella, které se stalo synonymem jeho Barbaresca. Ročník 2020 je fenomenální s velkým potenciálem k archivaci. Aroma černých třešní, ostružin a fialek doplňuje krémová textura se sametovými tříslovinami a dlouhým závěrem.
Wine Spectator: 94 bodů
Vinous: 96 bodů
Odrůda: 100 % Nebbiolo
Zrání: 26 měsíců na bariku
Doporučení: pečená červená masa, zvěřina, lanýže, vyzrálé sýry
Teplota podávání: 16-18 °C
Alergeny: siřičitany
Alkohol: 15 %
Země původu: Itálie
Rodina Cigliuti v čele s Renatem vyrábí vína už pěknou řádku let. Přesněji, psal se rok 1964, když Renato naplnil prvních 300 lahví. Jeho rodina se pěstování révy věnovala už dříve, ale teprve s Renatem přišel zásadní obrat v kvalitě. Jako jeden z prvních začal s cíleným snižováním počtu hroznů na jednotlivých keřících, a když si jeho sousedé tehdy klepali na čelo, že musí být blázen, když se připravuje o značnou část úrody, Renato odvětil, že není možné mít zároveň kvalitu i kvantitu, a že on raději sází na kvalitu. Maximální kvalita a minimum zásahů charakterizují vína Cigliuti dodnes. Rodina podle hesla "dobré víno se rodí z dobré země" obhospodařuje v souladu s přírodou dvě vinice: jihozápadně orientovanou vinici Bricco Neive s vápencovým podložím, kde pěstují Dolcetto a Nebbiolo, a jihovýchodně položenou vinici Serraboella, kde se v jílovité půdě daří Barbeře.